Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

(1333) 2019-03-01

Jei šuns „dovaną“ įteiktų jo savininkui

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Pirmas puslapis
Kretingoje šunis vedžiotis jau leidžiama ir parkuose, tačiau ne visi augintinių šeimininkai surenka jų išmatas ir tuo piktina praeivius.

Nutirpus sniegui, ant parko takų, šaligatvių bei šalikelių, deja, nenutirpsta keturkojų peržiem patėkštos išmatų krūvos. Įminti į jas niekam nėra malonu. Dėl nevalyvų gyvūnų šeimininkų paliktų „dovanų“ ypač piktinasi po parkus su vaikais vaikštinėjantys tėvai bei vakarais laikraščius nešiojantys paštininkai.

Pareigūnų visur nepastatysi

„Nesimato krūvos: eini prie pašto dėžutės – žiūrėk, jau ir įmynei. O po to mėšlinais batais lipi į mašiną, įeini į kitus kiemus ar daugiabučių laiptines“, – bėdojo viena spaudos platintojų.

„Šyla oras, norisi daugiau su vaikais pabūt gryname ore. Bet po parką vaikščioti šlykštu: ir pats turi nuolat žiūrėti po kojomis, ir vaiko ranką baugu paleisti“, – piktinosi Živilė J.

Apie šią problemą „Pajūrio naujienos“ rašo kone kas pavasarį ir kaskart apeliuoja į gyvūnų šeimininkų sąžinę bei moralę. Kretingos rajono savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Rasmina Beniušienė taip pat sakė mananti, jog pareigūnų prie kiekvieno šuns šeimininko, vedžiojančio savo augintinį kas rytą-vakarą, nepastatysi.

Skyriaus specialistai periodiškai vykdo reidus, kurių metu stebi, ar viešose vietose kretingiškiai savo keturkojus vedžioja su pavadžiu ir ar surenka jų išmatas. Pastebėję pažeidimus, dažniausiai geranoriškai įspėja nedrausmingus šeimininkus. „Įspėjimas taip pat yra administracinė nuobauda, kuri fiksuojama duomenų registre. Per vienerius metus tą patį pažeidimą užfiksavus antrąkart ir daugiau, netvarkingam šeimininkui skiriama piniginė bauda – nuo 30 iki 120 eurų“, – sakė R. Beniušienė.

Savivaldybės specialistams pagal bendradarbiavimo sutartį talkina Kretingos šaulių 305 kuopos jaunieji šauliai ir jų vadas Gintautas Pogoželskas, kurie padeda išaiškinti viešosios tvarkos pažeidimus.

Išmatos gali būti pavojingos

„Tačiau mūsų žmogiškieji ištekliai yra labai riboti. Šią problemą tegalime išspręsti tik savo sąmoningumu ir pilietiškumu. Ji tūno mumyse pačiuose: privalėtume gerbti šalia esantįjį, tačiau, įsigiję augintinį, žmonės dažnai daugiau dėmesio skiria jam, o ne aplinkiniams“, – kalbėjo R. Beniušienė.

Beje, šunų paliktos krūvos nemalonios ne tik estetiškai, – jos gali būti pavojingos ir žmonių sveikatai. „Net labiausiai prižiūrėtas ir šeimininkų numylėtas šuo gali turėti kirmėlių. Jo išmatose esantys askaridžių kiaušinėliai lengvai gali patekti į žmogaus organizmą ir jame daugintis. Todėl būtina, kad smėlio dėžės kiemuose, parkuose būtų uždengtos. Tačiau maži vaikai ir šiaip mėgsta imti nuo žemės įvairius daiktus ir dėti juos į burną. Todėl būtina per pasivaikščiojimus akylai stebėti vaikus, o grįžus namo plauti rankas“, – apie galimus pavojus įspėjo Kretingos rajono savivaldybės gydytoja Z. Abelkienė.

Ji, anksčiau taip pat dirbusi Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriuje, įsitikinusi, kad vien baudomis nedrausmingo asmens neišauklėsi. „Pastebėjome, kad dažniausiai tvarkos nepaiso tie šeimininkai, kurie vedžioja didelius šunis – jiems nemalonu paimti augintinio „krūvą“ į rankas. Kiti, išvedę pasivaikščioti, o iš tikrųjų – išsituštinti šunį, maigo telefonus ir neva nemato, ką veikia jo augintinis“, – kalbėjo Zita Abelkienė.


Pradinukus vienijo meilė gimtajai kalbai

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Švietimas
Į konkursą „Raštingiausias pradinukas“ susirinkę rajono ugdymo įstaigų pradinių klasių mokiniai savo meilę gimtajam žodžiui išreiškė stengdamiesi rašyti taisyklingai.

Bendromis Marijono Daujoto progimnazijos ir Kretingos rajono švietimo centro pastangomis buvo surengtas rajoninis konkursas „Raštingiausias pradinukas“. Konkurso dieną meilė gimtajai kalbai vienijo 48 antrų-ketvirtų klasių mokinius iš 12 ugdymo įstaigų: diktantą rašė 17 antrokų, 18 trečiokų ir 14 ketvirtokų.

„Labiausiai akcentavome ne tik tai, kad visiems derėtų sklandžiai ir taisyklingai rašyti gimtąja kalba, kad reikia ne tik mokėti lietuvių kalbos gramatiką ir puikiai išmanyti skyrybą, – kalbėjo konkurso sumanytoja viena jo organizatorių Marijono Daujoto progimnazijos pradinių klasių mokytoja Nijolė Meškauskienė. – Pradinukus kvietėme pajausti diktuojamą tekstą, išgirsti kalbą, o svarbiausias konkurso kredo yra tai, kad raštingas žmogus – šviesus žmogus.“

Diktantų tekstus atskiroms amžiaus grupėms parengė Šilutės Žibų pradinės mokyklos pedagogės Genė Dirmontienė ir Alina Vasiliauskienė. Kaip sekėsi parašyti diktuojamą tekstą, vertino komisija, kurios pirmininkas – Salantų gimnazijos pradinio ugdymo mokytojas Romualdas Jonauskas, narės – pradinio ugdymo mokytojos Aurelija Laureckienė (Darbėnų gimnazija), Irena Raišuotienė (Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinė mokykla) ir Jolanta Salienė (Vydmantų gimnazija).

Vertinimo komisijos pastebėjimu, antrokai daugiausia klaidų padarė rašydami žodį „gniūžtėmis“. „Antrokams tai yra labai sunkus žodis, bet konkursui – tinka, kadangi, rengiant užduotis, neapsiribojama programiniais tekstais“, – paaiškino N. Meškauskienė. Antrokai dar nežino taisyklės, ir kaip rašyti „pusnys“, „nosys“, todėl ilgąsias raides turėjo išgirsti.

Trečiokai, rašydami diktantą, praleido raidžių, neskyrė e-ė, jungė du žodžius į vieną, buvo klaidų ir dėl atidumo stokos. Ketvirtokai daugiausia klydo dėl žvaigždyno pavadinimo Samtukas ir rašė jį mažąja raide.

„Apskritai, vaikų raštingumas pagerėjo. Klaidos iš esmės yra atsitiktinės. Svarbiausia, kad vaikai rašo tvarkingai, atitraukia naujų eilučių pradžią“, – svarbiausius pastebėjimus nurodė komisijos pirmininkas.

Tarp lietuvaičių diktantą rašė ir latvių tautybės mergaitė trečiokė Luize Vizla iš Simono Daukanto progimnazijos. Mergaitę konkursui parengusi mokytoja Astra Lasienė savo mokinę apibūdino kaip daug skaitančią lietuviškas knygas ir besistengiančią perprasti lietuvišką gramatiką. Nors šeimoje su tėvais Luize bendrauja latviškai, lietuviškai tarp bendraamžių klasėje ji kalba gerai.


Klaipėdos universitetinės ligoninės Gimdymo skyriaus kolektyvas: (iš kairės) akušerė Rasa Šulčiuvienė, vedėjas Leonas Janušas, vyriausioji akušerė Rasa Liutikienė, vyriausioji slaugos administratorė Liuda Mažonienė, gydytoja Sigita Neverauskienė ir akušerė Regina Mačernienė.

Klaipėdos universitetinėje ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamente jau 11 metų sėkmingai veikia Mažos rizikos gimdymų poskyris, kuriame naujagimius priima vien akušerės, nedalyvaujant gydytojui. Gimdyvės vis drąsiau pasitiki savo prigimtinėmis galiomis, tačiau iškilus bent mažiausiai abejonei dėl jos, vaisiaus ar naujagimio būklės, gydytojai išsyk skuba į pagalbą, pasitelkę pažangią diagnostikos ir gydymo aparatūrą.

Kaip naujagimiui palankios ligoninės principai derinami su medicinos technologijomis, pasakojo Gimdymo skyriaus vedėjas Leonas Janušas, gydytoja akušerė ginekologė Sigita Neverauskienė bei Neonatologijos centro vadovė Albina Bulaukienė.

Gimdyvėms užtikrina privatumą

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje kasmet pasaulį išvysta nuo 3 tūkst. 100 iki 3 tūkst. 200 naujagimių: pernai – 3 tūkst. 81 naujagimis, iš jų – 45 poros dvynių.

Ligoninė būtų pajėgi priimti ir dar 500–600 gimdymų, tačiau jų skaičius, kaip ir visoje Lietuvoje, mažėja. Specialistus neramina ir didelis Cezario pjūvio operacijų procentas, – pernai siekė 24,5 proc.

Du trečdaliai gimdyvių yra klaipėdietės, tačiau gimdyti atvyksta ir moterų iš Palangos, Kretingos, Plungės, Šilutės, netgi – Kaliningrado. Rusijos pilietes čia traukia natūralumas, namus primenanti palatų aplinka.

Po ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento remonto, atlikto Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos lėšomis, aplinka pasikeitė neatpažįstamai – visur šviesu, jauku ir šilta, palatos aprūpintos naujausia įranga ir priemonėmis, palengvinančiomis personalo darbą. Ligoninėje yra 9 gimdyklos, kuriose lovų padėtis gali būti keičiama, taip padedant nėščiajai rasti patogiausią pozą sąrėmių metu, o vėliau ta pati lova performuojama į gimdymo stalą.

Kiekvienai pacientei yra užtikrinamas privatumas – Pogimdyminiame skyriuje yra 40 palatų, visos jos vienvietės ir jaukiai įrengtos. Sudaryta galimybė pernakt kartu su motina bei kūdikiu pasilikti ir tėvui ar kitam artimam žmogui, – ligoninėje yra 10 šeiminių palatų, iš kurių 7-ose įrengtas tualetas ir dušas.


Šiųmetinio gripo pamokos

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Sveikata
Kretingos šeimos medicinos centro direktorė šeimos gydytoja Augenija Juknevičienė įsitikinusi, kad gripo galima išvengti skiepijantis.

Nors Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) mažėja, Kretingos rajono savivaldybė – viena tų, kurioje gripo epidemija dar nėra atšaukta.

Septintąją šių metų savaitę sergamumas gripu Kretingos rajone siekė 158 atvejus, ŪVKTI – 702 atvejus, o bendras rodiklis sudarė 227,4 atvejus 10 tūkst. gyventojų ir yra didžiausias Klaipėdos apskrityje, kurioje bendras rodiklio vidurkis siekė 148 atvejus 10 tūkst. gyventojų.

„Šiais metais gripas mus visus išmokė daug pamokų“, – įsitikinusi Kretingos šeimos medicinos centro direktorė šeimos gydytoja Augenija Juknevičienė, kurios pastebėjimu, sveikatai deramą dėmesį reikia skirti visus metus, ne tik per epidemijas.

– Gerbiama gydytoja, priminkite, kuo gripas skiriasi nuo peršalimo ligų?

– Gripas – ūmi virusinė infekcija, kuriai būdinga ūmi ligos pradžia ir ryškūs simptomai: labai aukšta – kartais net iki 40 laipsnių – temperatūra, šaltkrėtis, gerklės, galvos, raumenų, akių obuolių skausmai, vadinamasis kaulų laužymas, sausas kosulys, bendras silpnumas. Peršalus savijauta yra kitokia – kamuoja sloga, skauda peršti gerklę, temperatūra nelabai aukšta – vienu žodžiu, nėra tokios ūmios pradžios.

– Ką neteisingai daro žmonės, gydami nuo gripo?

– Visų pirma, susirgus gripu, nereikėtų eiti į kolektyvą – ugdymo įstaigą, darbą. Būtina laikytis asmens higienos – plauti rankas, nosį, skalauti gerklę, vėdinti patalpas. Sergant gripu jokiu būdu negalima imtis savigydos ir pradėti vartoti antibiotikus, tačiau simptominis gydymas – leistinas: galima vartoti čiulpiamas tabletes, gerti arbatos, kokio nors vaisto nuo kosulio.

Labai svarbu, kad ūmiuoju ligos periodu žmogus vis dėlto patektų pas medikus, kad gripas būtų diagnozuotas. Dažniausiai pakanka diagnozuoti kliniškai, tačiau tai galima padaryti ir pagal tyrimus: gripui nustatyti imamas tepinėlis iš nosiaryklės testui atlikti, bet šį tyrimą taiko ne visos gydymo įstaigos. Visų pirma – kad šis tyrimas kol kas yra mokamas ir gan nepigus.

– Tad kokiais atvejais būtina kreiptis į medikus?

– Jeigu ligonis karščiuoja 3–4 dienas, jeigu temperatūra atkakliai laikosi – tarkim, išgėrus vaistų, ji nukrenta, bet ir vėl kyla, jeigu atsiranda kitų komplikacijų – įkyrus kosulys, dusulys, stipresni galvos, ausų skausmai, būtina atsidurti pas gydytoją. Tačiau medikai visada perspėja pacientus – ar jie sirgtų gripu, ar kokia kita virusine infekcija, temperatūrą mažinantys vaistai tinka, bet jais piktnaudžiauti negalima: privalu žinoti, kad tiek vaikams, tiek suaugusiesiems didelė temperatūra laikoma tuomet, kai termometras rodo daugiau kaip 38 laipsnius.


  • Iš policijos suvestinių

KRETINGA

VILNIAUS g. vasario 25 d. apie 11.40 val. gimnazijai priklausančiame pastate, pirmajame aukšte, buvo užpultas ir sumuštas nepilnametis, gimęs 2002 m. Ligoninės Priėmimo skyriuje diagnozuotas akies voko ir periokulinės srities sumušimas, kitų galvos sričių paviršinis sužalojimas, nubrozdinimas, peties ir žasto sumušimas. Po apžiūros paauglys išleistas gydytis ambulatoriškai.

PALANGA

Vasario 14 d. 11 val. į Palangos oro uostą UAB darbuotojas nuvežė Ukrainos pilietį, gimusį 1978 m., kuris dirbo pagal kontraktą. Vasario 25 d. bendrovė gavo laivo su Kipro vėliava kapitono, irgi Ukrainos piliečio, informaciją, kad turėjęs iš Palangos išskristi jo tautietis namo negrįžo.

Parengė Edita KALNIENĖ


Rajono veteranų krepšinio finalo dalyviai: I vietos laimėtojas – Salantų „Vėjas“ (priekyje), II v. užėmęs „Oranžinis šaras“ (stovi dešinėje) ir III v. iškovojęs „Virusas“.

Kretingos rajono veteranų krepšinio pirmenybių didžiajame finale šį kartą susitiko Salantų „Vėjas“ ir „Oranžinio šaro“ komandos.

Jau nuo rungtynių pradžios salantiškiai išsiveržė į priekį, po I kėlinio komandas skyrė tik 6 taškai (25:19), bet po II kėlinio – jau 15 taškų – 46:31. Po didžiosios pertraukos vaizdas aikštėje nesikeitė: „Oranžinio šaro“ komanda bandė gelbėtis tritaškiais, o Salantų „Vėjo“ komanda, toliau didindama skirtumą savo naudai (24 min. 54:34), užtikrintai kontroliavo rungtynes, o varžovai tik likus pusantros minutės sušvelnino skirtumą iki 11 taškų (80:69), bet tai buvo viskas.

Rezultatyviausiu rajono veteranų pirmenybių žaidėju tapęs nugalėtojų komandos atstovas Alvydas Grikpėdis pastebėjo, kad jo komanda lyginant su varžovais pagal amžių yra viena jauniausių, taigi „reikia skubėti laimėti trofėjus, kol neatėjo dar jaunesnė karta.“ Jo nuomone, komanda finale žaidė labiau užsivedusi už varžovus: „Nuo pat rungtynių pradžios buvome susikaupę, pasirengę pergalei. Pernai paleidome pirmą vietą iš rankų, šiemet norėjome nugalėti, pasistiprinome. Prieš finalą du žaidėjus paguldė gripas, bet visa komanda žaidė emociniame pakilime. Pergalę nulėmė didesnis noras laimėti, įdėjome daugiau širdies ir energijos ir sužaidėme kaip tikra komanda.“


Rajono salės futbolo pirmenybių I lygos nugalėtojai „Topoliai“ (priekyje), II v. užėmusi komanda „Sigroup“ (stovi dešinėje) ir III v. laimėtojas „Veltūnas“.

Kovoje dėl Kretingos rajono salės futbolo pirmenybių I lygos aukso „Topoliai“ po I kėlinio prieš „Sigroup“ komanda pirmavo 2:0. Antrąją II kėlinio minutę Stasio Brazausko įvartis grąžino intrigą – 2:1, bet į tai „Topoliai“ atsakė 2 įvarčiais, o paskutinį savo įvartį „Sigroup“ įmušė rezultatui esant jau 6:3, o varžovai rungtynes baigė 4 įvarčiais be atsako.

„Topolių“ komandos vadovas Rimantas Macius savo komandą apibūdino kaip jaunų ir kovingų vaikinų kolektyvą, siekiantį pergalės kiekvienose rungtynėse ir kaip didžiausią problemą įvardijo komandos komplektavimą: „Šiemet turėjome problemų dėl žaidėjų migracijos – vieni žaidėjai grįžta, kiti išvažiuoja į užsienį, bet galiu pasidžiaugti, kad svarbiausiose rungtynėse žaidėme beveik stipriausios sudėties.“

R. Maciaus nuomone, komandos pergalę nulėmė atsipalaidavimas antrajame kėlinyje: „Vyrai stengėsi, kovojo. Pirmas finalo kėlinys buvo sunkus, o antrajame komanda šiek tiek atsipalaidavo, įmušėme kelis įvarčius ir gana nesunkiai laimėjome.“ Jis taip pat pridūrė, kad tikisi, jog Kretinga kiek įmanoma greičiau sulauks naujojo sporto komplekso, kuriame jaunimui būtų dar geresnės sąlygos sportuoti. „Sigroup“ komandos atstovas Gabrielius Pocius nedaugžodžiavo ir pasveikino varžovus: „Sveikiname „Topolių“ komandą su pergale. Finale neparodėm tokio noro laimėti kaip varžovai, „paleidome“ varžybas likus dar ganėtinai daug laiko iki jų pabaigos. Tikimės atsirevanšuoti kitais metais.“


Simono Daukanto progimnazijoje vykusiame Kretingos rajono priešmokyklinio ugdymo grupių vaikų sportinių žaidynių varžybose „Mažieji šaškininkai“ rungėsi 8 komandos, arba 48 priešmokyklinių klasių mokiniai.

Simono Daukanto progimnazijoje antrą kartą įvyko Kretingos rajono priešmokyklinio ugdymo grupių vaikų sportinių žaidynių varžybos „Mažieji šaškininkai“. Pirmą vietą jose iškovojo lopšelis-darželis „Eglutė“.

Traukia stalo žaidimai

Progimnazijos direktorė Sigita Jonaitienė pasidžiaugė, kad vaikai jau nuo mažų dienų žaidžia loginius žaidimus. Jai pritarusi Švietimo skyriaus specialistė Asta Pocienė pridūrė, kad šis sportas reikalauja didžiulio susikaupimo.

Sportinėse žaidynėse I vietą užėmė lopšelio-darželio „Eglutė“ komanda, II v. – lopšelis-darželis „Žilvitis“, III v. – Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro priešmokyklinukai.

Sportinėse žaidynėse varžėsi 8 komandos, arba 48 priešmokyklinių klasių mokiniai.

Geriausios komandos vardą jie išsiaiškino septynių žaidimų, trunkančių penkias minutes, metu.

Šaškių varžybų užuomazgos rajone atsirado prieš ketverius metus. „Tada susirinkdavo tik kelios mokyklos, o dabar Švietimo centras susiejo kelias sporto šakas į visumą ir pradėjome rengti tokį kaip ir čempionatą“, – sakė S. Jonaitienė.

Šaškių žaidimas padeda lavinti loginį mąstymą, didina susikaupimą, drausmę, žadina bendruomeniškumo jausmą.

Prieš prasidedant varžyboms Simono Daukanto progimnazijos kūno kultūros mokytoja Vaclova Pukelienė dalyviams paaiškino žaidimo taisykles. „Vaikus lydėjo mokytojos ir dar kiekviena komanda atsivežė po teisėją. Jie teisėjauja pagal tradicines šaškių taisykles. Kiekvienas žaidė individualiai, tačiau rezultatai skaičiuojami komandoms“, – paaiškino V. Pukelienė.

Šešiamečius stalo žaidimai jau traukia. „Kartais būna, kad geriau už mus žaidžia, nes jie namuose su tėvais tai daro. Tai toks amžius, kai ir berniukus, ir mergaites, jau traukia stalo žaidimai. Priešmokyklinių klasių mokiniai ugdymo įstaigoje išbūna visą dieną, tad kuris anksčiau atsibunda ar baigia daryti užduotis, eina žaisti šaškėmis“, – teigė Simono Daukanto progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Veronika Kerinienė.

Be Simono Daukanto progimnazijos vaikų, varžybose dalyvavo priešmokyklinių klasių mokiniai iš lopšelių-darželių „Ąžuoliukas“, „Pasaka“, „Žilvitis“, „Eglutė“, Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro, Kurmaičių pradinės mokyklos, mokyklos-darželio „Žibutė“.


Planuojamos elektromobilių įkrovimo stotelės Vytauto gatvėje vizualizacija. Siūloma, kad pradžioje stotelė turėtų 4 rozetes.

Ties Vytauto gatvės ir kelio Šiauliai–Palanga sankirta esančiame žemės trikampyje, netoli „Viados“ degalinės, planuojama pirmoji Kretingoje elektromobilių įkrovimo stotelė.

Stotelės šioje vietoje įrengimą inicijavo netoliese, Vytauto gatvėje, įsikūrusi uždaroji akcinė bendrovė „Terekas“, gaminanti ir plačiai pasaulyje eksportuojanti universalias plastiko taros pūtimo „Flex Blow“ mašinas. Stotelės įrengimo galimybes šį trečiadienį bendrovės „Terekas“ generalinis direktorius Juozas Maksvytis ir rinkodaros vadovas Gytis Širvinskas aptarė su Kretingos rajono savivaldybės vadovais, specialistais.

„Terekas“ jau turi pagamintą elektromobilių įkrovimo stotelės konstrukciją, trūksta pakrovimui reikalingos įrangos, kurią irgi pagamintų. „Galime padaryti ir tokią, kad bus pasaulyje vienintelė“, – sakė G. Širvinskas. „Tereko“ galimybėmis abejoti neleidžia pasiekimai gaminant „Flex Blow“ mašiną, kurią sudaro apie 15 tūkst. detalių (lengvajame automobilyje jų yra apie 4 tūkst.), iš kurių apie 85 proc. yra pagaminama gamykloje Kretingoje. G. Širvinskas pateikė iškalbingą palyginimą: „Terekas“ mašiną „Flex Blow“ pagamino anksčiau – 2007 metais, negu amerikiečiai elektromobilį „Tesla“ – 2008 m.

„Norisi, kad Kretinga būtų inovatyvus miestas, kad jauni žmonės norėtų gyventi Kretingoje, nesiveržtų į Vilnių“, – kalbėjo J. Maksvytis.


Naujoji jaunimo reikalų koordinatorė Kretingos rajone Lina Jadenkuvienė

Jaunimo reikalų koordinatorių kaita – visos Lietuvos problema, Kretinga – ne išimtis.

Sausio pabaigoje Kretingoje paskirta nauja jaunimo reikalų koordinatorė Lina Jadenkuvienė. „Jaunimo reikalų koordinatoriaus viena visuomenei labiausiai matomų funkcijų – jaunų žmonių įgalinimas, dalyvavimas ir atstovavimas“, – taip vieną koordinatoriaus funkcijų apibūdino ji.

„Svarbu skatinti savanorystę, skirti didesnį dėmesį jaunimo darbuotojams, kurie tiesiogiai dirba su jaunimu, jų kvalifikacijos kėlimui, užtikrinti atvirų jaunimo erdvių teikiamų paslaugų įvairovę ir kokybę“, – Kretingos rajono savivaldybei Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rekomenduojamas įgyvendinti sritis bei uždavinius apibūdino L. Jadenkuvienė.

Anot jos, jaunimui svarbiausia būti išgirstam: „Džiaugiuosi, kad rajone sėkmingai veikia Kretingos rajono jaunimo nevyriausybinių organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“, kuris yra dar arčiau jaunų žmonių ir puikiai jiems atstovauja. Aktyvios ir savarankiškos organizacijos pavyzdys – Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga „Žingsnis“, kurios kasmet organizuojamos „Sniego gniūžtės“ stovyklos sugeba pritraukti šitiek jaunimo ir veikti savarankiškai.“

Vienos jaunimo organizacijos yra aktyvios, kitos – kiek mažiau. „Kiekviena organizacija turi savo kryptį, tikslines grupes, norėtųsi, kad jos paskatintų jaunimą kalbėti. Pasiūlymus būtų galima modeliuoti, galbūt kai kurias panašias idėjas sujungti ir, Jaunimo reikalų tarybai pritarus, teikti Savivaldybės tarybai. Savivaldybės jaunimo politikos įgyvendinime svarbu dalyvauti tiek struktūriniams administracijos padaliniams, tiek rajono organizacijoms ir institucijoms“, – bendradarbiavimo svarbą akcentavo naujoji jaunimo reikalų koordinatorė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas