Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

(1332) 2019-02-26

Renovuos Vilniaus ir Teresiečių gatves

  • Vitalija VITKAUSKIENĖ
  • Pirmas puslapis
Teresiečių gatvė Kretingoje šiandieną labiau primena kelią per laukus. Panašių, daugiau ar mažiau žvyruotų, gatvių Kretingoje yra 33,5 km, asfaltuotų – 42,4 km.

Nepatogumus dėl Žemaitės alėjos rekonstrukcijos pamiršti bebaigiantys kretingiškiai šiais metais turės naujų eismo iššūkių: prasidės centrinės miesto Vilniaus gatvės ir pietiniame kvartale itin svarbios Teresiečių gatvės remontas.

Užsimojo šiemet pradėti ir užbaigti

Vilniaus gatvės 1,280 km remonto skaičiuojamosiomis (projektinėmis) kainomis vertė yra apie 4,5 mln. eurų. Gatvės renovaciją planuojama pradėti šių metų gegužės pradžioje ir iki metų pabaigos ją užbaigti. Lietuvos automobilių kelių direkcija dabar vykdo Vilniaus gatvės su Rotušės aikštės ruožu (iki sankirtos su Birutės gatve) renovacijos darbų viešojo pirkimo procedūras. Kokia bus sutartinė renovacijos darbų kaina, paaiškės įvykus direkcijos vykdomam viešam darbų pirkimo konkursui. Su konkursą laimėjusiu rangovu darbams atlikti sutartis pasirašys ir Kelių direkcija, ir Savivaldybė – kiekviena savai gatvės daliai. 1,280 km Vilniaus g. su jau minėtu Rotušės a. ruožu yra valstybinės reikšmės rajoninio kelio Nr. 2303 Kretinga–Kūlupėnai dalis, todėl Kelių direkcijai priklauso šios eismo arterijos Kretingoje važiuojamoji dalis bei kai kurie kiti jos elementai. Savivaldybės dalies darbų vertė skaičiuojamosiomis kainomis siekia 708 tūkst. eurų, be to, norėdama paspartinti, užsitikrinti miesto centrinės Vilniaus gatvės atnaujinimą, Savivaldybė įsipareigojo skirti dar apie 600 tūkst. eurų ir gatvės dalies, kuri priklauso Kelių direkcijai, remonto darbams atlikti.

Kretingos rajono savivaldybės taryba vasario 24 d. patvirtino 2019–2022 m. Savivaldybės vietinės reikšmės Kelių priežiūros ir plėtros programą. Šiai programai vykdyti lėšas Savivaldybė kasmet gauna iš Kelių direkcijos, vadinamojo Kelių fondo. Šiemet programoje numatytiems keliams ir gatvėms tvarkyti Kretingos rajono Savivaldybė planuoja gauti 1,1–1,2 mln. eurų. Pinigai kelių ir gatvių tvarkymui savivaldybėms paskirstomi pagal jų turimą kelių ir gatvių ilgį. 1,1–1,2 mln. eurų Kretingos rajono savivaldybė gauti tikisi balandžio pradžioje.

Savivaldybės dalies Žemaitės alėjoje darbams užbaigti šiemet papildomai reikia 174 tūkst. eurų. Šiai reikmei pinigai buvo gauti pernai, bet rangovas darbų už juos neatliko ir pinigai „nuplaukė“, – grįžo atgal Kelių direkcijai. Meras Juozas Mažeika Savivaldybės taryboje teigė, kad Savivaldybės vadovai derasi su Kelių direkcija, kad sumažėtų Savivaldybės indėlis į Vilniaus gatvės renovaciją, t. y., kad vietoj suplanuotų 600 tūkst. eurų Savivaldybė prisidėtų 174 tūkst. eurų mažiau, t. y. 426 tūkst. eurų. „Esame įsitikinę, kad tie mainai pavyks“, – sakė meras.


Šiemet sukanka 30 metų, kai kretingiškiai išvien su visa tauta vyko susikibti rankomis į Baltijos kelią – kretingiškiams skirtą ruožą Aukštaitijoje.

Kretingos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Dalia Činkienė sakė, jog, minint Baltijos kelio 25-metį, kretingiškių delegacija buvo nuvykusi į tą vietą, tačiau nepaliko jokio įprasminančio ženklo.

„Ligi šiol neturime Baltijos kelio simbolio nė savo mieste. Todėl manau, jog šį svarbų istorinį faktą, kai trys tautos – trys Baltijos sesės, išreikšdamos savo valią dėl laisvės siekio, stovėjo susikibę rankomis, reikėtų įprasminti šiemet. Manau, kad tam nereiktų didelių ir brangių paminklų, užtektų ir kuklaus, galbūt sukurto tautodailininkų, kuriais didžiuojamės savo rajone. Norėčiau paraginti visuomenę apie tai išsakyti savo siūlymus bei idėjas, kurios vėliau virstų vieša kretingiškių diskusija“, – prašė D. Činkienė.

Jai galima paskambinti tel. (8 445) 53525 arba rašyti elektroninius laiškus – dalia.cinkiene@gmail.kretinga.lt .

„P. n.“ informacija


„Pajūrio naujienų“ laikraščio redakcija laikosi per politikų debatus duoto pažado ir šįsyk skaitytojus supažindina su politikų atsakymais į jiems užduotus debatų žiūrovų klausimus.


Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius kreipėsi į teismą dėl laikino tėvų valdžios apribojimo ir išlaikymo nepilnamečiui vaikui priteisimo iš Vydmantuose gyvenančios poros Dainoros Bendikienės ir Ričardo Kukio. Plungės apylinkės teismas praėjusių metų spalio viduryje ieškinį patenkino, tėvai su tokiu sprendimu nesutiko ir padavė apeliacinį skundą. Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyrius nutarė Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmų sprendimą palikti nepakeistą.

Šešerių metų D. Bendikienės ir R. Kukio sūnus dėl galimo smurtavimo iš šeimos paimtas dar 2017 m. birželio 7 d. ir apgyvendintas Kretingos socialinių paslaugų centre.

Teismo nutartyje rašoma, kad vaikas tėvams negrąžintas, nes nė vienas iš tėvų nedirba, neteikia finansinio išlaikymo savo sūnui, nesistengia keisti savo netinkamo elgesio, nenoriai dalyvauja jiems teikiamos pagalbos procese, jų namuose nėra tinkamų sąlygų mažamečiui vaikui visapusiškai gyventi ir vystytis, namuose netvarkinga ir nešvaru. Jiems suteikta socialinė pagalba ir paslaugos nepadėjo užtikrinti vaiko teisių į saugią ir sveiką aplinką.

Tėvai su tokiomis teismo išvadomis kategoriškai nesutiko ir dar kartą pateikė apeliacinį skundą. „Darysime viską, kad vaikas sugrįžtų namo“, – su ašaromis akyse kalbėjo D. Bendikienė. Šeima šiuo metu intensyviai ieško gyventi tinkamo būsto – dviejų kambarių buto. Nuo 2017 metų stovi eilėje socialiniam būstui gauti, tačiau kol kas jo dar negavo.

„Būtume dėkingi, jeigu kas nors galėtų mums padėti“, – sakė neviltyje esanti vaiko motina.

„P. n.“ informacija


  • Iš policijos suvestinių

KRETINGOS r.

PRYŠMANČIŲ k. vasario 22 d. apie 20.15 val. namuose, buitinio konflikto metu, vyras, gimęs 1949 m., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, užsipuolė žmoną, kurią ginti stojo nepilnametis sūnus, gimęs 2004 m., ir tėvą nustūmė nuo motinos. Tėvas pastūmė sūnų, šis griūdamas atsitrenkė į virtuvės spintelę ir susižalojo šoną. Vyras sulaikytas ir uždarytas į areštinę. Jam nustatytas 1,45 prom. girtumas.

PALANGA

MALŪNO g. vasario 24 d. apie 18.15 val. prekybos centro aikštelėje sustabdytas automobilis „Audi A6 Avant“, kurį vairavo vyras, gimęs 1955 m. Šiam vairuotojui nustatytas 2,48 prom. neblaivumas.

Parengė Edita KALNIENĖ


Rajono moksleivių tinklinio pirmenybių Jaunių grupės nugalėtojai „Vydmantų gimnazijos“ tinklininkai (priekyje) ir prizininkai – KTVM sportininkai (kairėje) bei „Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro“ jaunuoliai.

Įtempta kova vyko Rajono moksleivių tinklinio pirmenybių Jaunių grupėje mažajame finale, kur dėl bronzos medalių kovojo KTVM (Valdas Tuinyla) ir „Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos“ tinklinio komandos (mokytoja Milda Laureckienė). I sete kova vyko taškas į tašką. Seto pabaigą geriau pavyko sužaisti KTVM tinklininkams, kurie laimėjo 26:24 ir išplėšė tašką. Antrąjį setą sėkmingiau pradėjo KTVM ir jį laimėjo 25:18. Trečiajame sete „Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos“ tinklininkai vėl pakilo į kovą, tačiau seto pabaigoje keletas grubių klaidų neleido laimėti taško. Tad rungtynės 3:0 laimėjo KTVM ir tapo bronzos medalininkais.

Dėl nugalėtojo vardo kovojo „Vydmantų gimnazijos“ ir „Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro“ tinklininkai (mokytojas Marius Meškauskas). Pirmojo seto pradžioje vyko apylygė kova, tačiau vėliau aikštelėje dominavo „Vydmantų gimnazijos“ tinklininkai. Susikaupę antrąjį setą pradėję „Vydmantų gimnazijos“ tinklininkai išsiveržė į priekį 11:1 ir karteniškiams nebebuvo šanso jų pasivyti. Setas baigėsi 25:16 „Vydmantų gimnazijos“ naudai. Trečiajame sete komandos žaidė vėl apylygiai, tačiau techniškesni ir daugiau patirties turintys „Vydmantų gimnazijos“ tinklininkai laimėjo setą 25:18 ir šventė pergalę 3:0. 2018–2019 m. Kretingos rajono moksleivių tinklinio pirmenybių nugalėtoja tapo „Vydmantų gimnazijos“ komanda (mokytojas Vaidas Mackevičius, treneris Tomas Čižauskas). Rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyrius komandas prizininkes apdovanojo taurėmis, medaliais, naudingiausius komandų žaidėjus prizais. Finalai. Dėl III vietos: „Jurgio Pabrėžos univ. gimn.“ – KTVM – 0:3 (24:26; 18:25; 23:25); dėl I vietos: „Kartenos m.-daug. centras-I“ – „Vydmantų gimn.“ – 0:3 (15:25; 16:25; 18:25).

Naudingiausi komandų žaidėjai: Ignas Šauklys („Vydmantų gimn.“), Rolandas Lukauskas („Kartenos m.-daug. centras-I“), Laimonas Preibys (KTVM), Laurynas Jokūbaitis („Jurgio Pabrėžos univ. gimn.“).

„P. n.“ informacija


Vasario 21 d. „Kretingos“ komanda išvykoje 75:78 (22:18; 19:21; 25:13; 9:26) apmaudžiai pralaimėjo prieš Ukmergės „Olimpą“ (8 pergalės, 20 pralaimėjimų). Šiose rungtynėse „Kretingos“ komanda, sėkmingai sužaidusi III kėlinį, sugebėjo susikrauti 14 taškų persvarą (30 min. 66:52), bet labai prastai sužaistas lemiamas ketvirtis leido varžovams sugrįžti į rungtynes ir pataikyti pergalingą tritaškį, likus žaisti vos 1,4 sekundės.

Šiose rungtynėse Kretingos „Kretingai“ atstovavo: Rytis Zabita – 19, Tadas Maželis – 16, Domininkas Matutis ir Deividas Petravičius – po 10, Kornelijus Stonkus – 9, Albertas Valiulis – 6, Edgaras Danys ir Arnas Sabaliauskas – po 2, Laurynas Danielius – 1, Linas Jonuška.

Vasario 22 d. „Kretingos“ komanda namų aikštėje 94:80 (28:30; 17:17; 27:17; 22:16) nugalėjo Marijampolės „Sūduvos-Mantingos-II“ (11 pergalių, 17 pralaimėjimų) komandą. Šiame susitikime kretingiškiai rungtynių kontrolę perėmė po didžiosios pertraukos, III kėlinyje šeimininkai susikrovė 8 taškų persvarą (30 min. 72:64), o ketvirtajame skirtumą tik dar labiau padidino.

„Kretinga“: Rytis Zabita – 19, Deividas Petravičius – 15, Linas Jonuška ir Domininkas Matutis – po 12, Tadas Maželis ir Laurynas Danielius – po 11, Edgaras Danys – 8, Kornelijus Stonkus – 4, AlbertasValiulis – 2, Arnas Sabaliauskas.

Artimiausias rungtynes „Kretingos“ komanda žais kovo 1 d. 19 val. namuose su lentelės kaimynais Šilalės „Lūšimis“ (15 pergalių, 13 pralaimėjimų), o kovo 2 d. išvykoje su Jonavos „Jonava-II“ (28 pralaimėjimai) užbaigs reguliarųjį sezoną.

Tomas KUBILIUS

Krepšinio klubas „Kretinga“


Atvėrė erdves kameriniam Dvaro teatrui

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Vakarų Lietuva
Atkurtas erdves Ūkvedžio name ketinama panaudoti ir kameriniam Dvaro teatrui.

Kretingos dvaro Ūkvedžio name surengus teatralizuotą vakarą, kurio metu buvo skaitoma dar nebaigta kraštiečio publicisto Juozo Pociaus pjesė „Oranžerijos stiklo paveikslėliai“, atidarytos naujos kamerinio dvaro teatro erdvės. Jose ir toliau bus tęsiami renginiai iš ciklo „Atgimstančios Kretingos grafų Tiškevičių dvaro istorijos ir legendos“.

Pjesėje – atkurta didikų šeimos istorija

Pjesę skaitė pats jos autorius išvien su klaipėdiete aktore Virginija Kochanskyte, – jiedu jau kelerius metus per Kretingos muziejaus rengiamus Dvaro menų festivalius „Mėnuo su žvaigžde čia būti norėjo“ įsikūnija į Grafą ir Grafienę. Jiems taip pat talkino buvęs ilgametis Kretingos rajono vaikų ir jaunimo teatro „Atžalynas“ režisierius Algimantas Verbutas. Skaitymus muzikiniais intarpais papildė Kretingos meno mokyklos pedagogės: fleita grojo Dainora Pazdrazdienė, klavinola – Rita Pukelytė-Retkienė.

„Ši pjesė dedikuota didikams Sofijai ir Juozapui Tiškevičiams. Renku istorinę medžiagą ir įvelku į siužetą, suteikdamas jam dramos formą. Panaudojau grafienės Sofijos laiškus, grafo Juozapo testamentą, įvairius kitus dokumentus. Didžioji dalis pjesės jau suguldyta, tačiau žinau, jog muziejus pasipildė nauja istorine medžiaga – Sofijos dienoraščiu iš kelionės po Europą, taip pat Darbėnų žydų bendruomenės užuojauta mirus grafui bei kitokiais dokumentais. Todėl ligi Dvaro šventės šį rugpjūtį pjesę ketinu užbaigti“, – kalbėjo J. Pocius.

Pjesę „Oranžerijos stiklo paveikslėliai“ ketinama suvaidinti ant būsimos Kretingos dvaro rūmų verandos, kurią, kaip ir daugumą nuniokotų dvaro pastatų, muziejus pasiryžęs atstatyti. O per Šv. Antano atlaidus ir Kretingos miesto šventę birželį J. Pocius tikisi dabartinį pjesės variantą suvaidinti išvien su garsiu šalies lėlininku Vitalijumi Mazūru.


Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė

Tryliktus metus Kretingos ligoninei vadovaujanti Ilona Volskienė tapo savaitraščio „Lietuvos sveikata“ tradicinio konkurso 2018 metų laureate. Savaitraščio skaitytojai ir speciali nominantus vertinusi komisija I. Volskienę pripažino geriausia vadove rajoninių gydymo įstaigų kategorijoje.

Geriausios 2018 metų rajoninės ligoninės nominacija Ilonai Volskienei buvo įteikta penktadienį Vilniuje įvykusioje iškilmėje. Tądien dar 6 nominacijos buvo įteiktos ir kitiems valstybės sveikatos apsaugai nusipelniusiems žmonėms.

„P. n.“ informacija


Savivaldybės specialistai kartu su gyventojais tikrino bendrajame plane nurodytą servituto kelią.

Prieš kurį laiką bendrovei „Bėgma“ pareiškus norą nutiesti kelią pro tris Klaipėdos gatvės daugiabučius, kilo gyventojų pasipiktinimas. Tačiau dabar sunkvežimiai juos atakuoja iš kitos pusės. „Tai yra didžiulė problema“, – taip situaciją apie sunkiasvorių transporto priemonių eismą keliu šalia buvusio „Laisvės“ fabriko apibūdino Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis.

Ją spręsti penktadienį prie vieno stalo sėdo verslininkai, daugiabučių gyventojų ir Kretingos rajono savivaldybės atstovai.

Penkios minutės iki nelaimės

Dėl buvusio „Laisvės“ fabriko teritorijoje veikiančių įmonių sunkvežimių keliamo triukšmo, gadinamos gatvės dangos iš gyventojų gautas prašymas dar prieš naujus metus. „Penkios minutės iki nelaimės“, – taip apie pravažiuojančius sunkvežimius ir esamą padėtį kalbėjo šalia buvusio „Laisvės“ fabriko gyvenantis Bronius Kontaras.

„Čia yra įvažiavimas į kiemus, o ne sunkvežimiams skirtas kelias“, – piktinosi kitas gyventojas Rolandas Zaboras, netikintis, kad problema bus išspręsta.

Kad problema yra, pripažįsta visi, tačiau ties jos sprendimu stringama. „Bent jau gatvę sutvarkytų, kad būtų saugu“, – nuogąstavo B. Kontaras.

Gyventojai prašė uždrausti sunkiasvoriam transportui važiuoti per įvažiavimą į daugiabučių kiemus, tačiau neskubėta tam pritarti ir ieškota išeičių. „Niekas neturi teisės uždrausti važiuoti, jeigu yra gatvė, todėl visi yra teisūs tai darydami“, – susirinkime kalbėjo „Laisvės“ fabriko teritorijoje įsikūrę verslininkai.

Paskutiniame Eismo saugumo posėdyje nuspręsta vietoje apžiūrėti „Laisvės“ fabriko teritorijoje esantį detaliajame plane numatytą servituto kelią. „Kilo klausimas, kaip sunkiasvorės transporto priemonės turi pravažiuoti 90 laipsnių kampą tarp pastatų?“ – svarstė P. Černeckis. Jis pripažino, kad alternatyva – servituto kelias – yra, tačiau verslininkams atrodo kitaip. „Nematome galimybių važiuoti servituto keliu“, – tikino „Vieškelis LT“ direktorius Edmundas Bružys.

Verslininkai siūlė keletą galimų variantų, tačiau P. Černeckis pasiūlė koncentruotis į vieną išeitį, kuri buvo pasiūlyta paskutiniajame Eismo saugumo komisijos posėdyje – tai visa kelio rekonstrukcija. Abi pusės tam pritarė, tačiau kilo klausimas, iš kur gauti lėšų, ar prie to turėtų prisidėti verslininkai, gyventojai, o gal tai tik Savivaldybės rūpestis.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas