Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

„Žibutėje“ – pasakų alėja

  • Edita KALNIENĖ
  • Naujienos
  • 2019-03-15
Kretingos darželio-mokyklos „Žibutė“ direktorė Snieguolė Bružė (iš kairės) ir dailininkė Aira Bendikaitė kartu su vaikais atrakino kelią į Pasakų alėją.

Kretingos mokyklos-darželio „Žibutė“ sieną nuklojo spalvoti pasakų ir animacinių filmų personažai. Pasakų alėja – tai dovana vaikams ir pedagogams mokyklos-darželio „Žibutė“ 40-mečio proga. Jos ilgis – 18 metrų, plotas – 38 kv. m.

Pasakų alėja skirta ne tik aplinkai puošti, bet yra ir mokomasis, pažintinis darželio elementas. „Tai – edukacinė erdvė, kurią pedagogai kūrybiškai naudos ugdymo procese – kurs ir skaitys pasakas, pieš pasakų personažus, skaičiuos juos, rašys rašinėlius“, – sakė mokyklos-darželio „Žibutė“ direktorė Snieguolė Bružė.

Siena praėjusiais metais buvo paruošta Lietuvos šimtmečiui, tačiau ją nupuošus ji pasidarė niūri. „Nesinorėjo puošti tradiciškai mokinių piešiniais, kažkokiais paveikslais ir panašiai, norėjome kažko naujo“, – kaip gimė idėja pasakojo S. Bružė.

Surasti dailininką, kuris pasiryžtų tai padaryti, buvo sunku. „Mintis gyvavo, tačiau jos įgyvendinimas strigo, kol netikėtai sužinojome apie dailininkę Airą Bendikaitę, o ši nedvejodama sutiko“, – sakė direktorė.

„O kodėl gi ne? Aš mėgstu iššūkius“, – tikino dailininkė.

Ant sienos ji perkėlė tradicinius ir šiuolaikiškus personažus. „Norėjosi, kad būtų pavaizduoti ne tik visiems gerai žinomi pasakų personažai, bet ir šiuolaikinių animacinių filmų herojai, tokia, kaip vaikų mylima Elza“, – apie idėją pasakojo A. Bendikaitė.

Tam pritarė ir darželio-mokyklos direktorė: „Pagalvojau, kad esame šiuolaikiškas darželis, todėl turime sieti ir tai, kas buvo, ir kas bus.“

Pasakų alėjoje vaikai sutinka Mikę Pūkuotuką, Pelenę, Coliukę, du gaidelius, pagrindinius animacinio filmo „Rio“ herojus papūgas, Mauglį ir dar daugybę kitų.

Ant sienų pavaizduotus pasakų ir animacinių filmų herojus „Žibutės“ auklėtiniai galės matyti kiekvieną dieną.

„Pagrindinis reikalavimas buvo, kad šalia šių personažų būtų pavaizduoti darželio ir grupių simboliai: žibutė, bitutės, skruzdėlės, boružės, viščiukai, pelėdžiukai, kačiukai“, – teigė S. Bružė. Dabar toje sienoje vaikai ir ieško savo grupių simbolių.

Tokia tematika buvo pasirinkta neatsitiktinai. „Tai labiausiai asocijuojasi su mokykla, darželiu, vaikais“, – kalbėjo Pasakų alėjos autorė. Dailę atradusi prieš trejus metus A. Bendikaitė „Žibutės“ bendruomenę nustebino sieną išpiešusi per dvi savaites. „Airos buvimas darželyje buvo labai šiltas, nes vaikus domino pats procesas, jie uždavė įvairių klausimų“, – sakė S. Bružė.

A. Bendikaitė taip pat prisiminė geriausias akimirkas darželyje: „Vaikai linkėdavo gražiai užbaigti piešinį, klausinėdavo apie pasakų personažus. Smagiausia, kad vaikams patinka ir jie džiaugiasi.“

Atidarius Pasakų alėją darželio bendruomenei ir dailininkei kilo dar viena mintis – išdailinti šalia sienos esančias grindis. „Dabar jos nedera prie tokio meno kūrinio, todėl pagalvojome, kad vaikams būtų naudinga, jeigu ant grindų būtų nupiešti lavinamieji žaidimai“, – idėją plėtojo S. Bružė.

Darželio bendruomenė ketina ir toliau bendradarbiauti su dailininke kuriant edukacines erdves klasėse ir grupėse. „Kai šiek tiek pabos ant sienos šiuo metu nugulę personažai, ketinu ją papildyti kitais personažais ar gamtos elementais“, – ateities planus įvardijo A. Bendikaitė.

Dar praėjusiais metais gimusi idėja įgyvendinta iš darželio-mokyklos „Žibutė“ sutaupytų lėšų. „Papildomų lėšų tam nebuvo skirta, praėjusiais metais turėjome rėmėjų ir, ką pavyko sutaupyti, panaudojome šiai idėjai įgyvendinti“, – kalbėjo direktorė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas