Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Istorijos ir pilietiškumo pamokos – Strasbūre

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Švietimas
  • 2019-03-05
Vydmantų gimnazijos atstovai Strasbūre

Grupė Vydmantų gimnazijos mokinių dar tebegyvena įspūdžiais, kurių patyrė kelionėje į Europarlamento būstinę Strasbūre. Čia jie dalyvavo jaunimo debatuose ir modeliavo realaus Europos Parlamento darbą.

Galimybė pabuvoti Strasbūre ir giliau susipažinti su Europos Parlamento darbu atsirado, kai vydmantiškiai laimėjo Europos Parlamento rengiamą konkursą „Euroscola“ – pagrindinis konkurso prizas ir yra kelionė į Strasbūrą 12-ai mokinių.

„Kelionė buvo įspūdinga – be Strasbūro, aplankėme 6 Europos šalių sostines – Prahą, Liuksemburgą, Amsterdamą, Berlyne bei kitas, o imituodami Europarlamento darbą vaikai galėjo panaudoti tas žinias, kurių įgijo rengdamiesi konkursui“, – teigė mokinius kelionėje lydėję Vydmantų gimnazijos direktorė Rasa Stonkuvienė ir geografijos mokytojas Vilius Adomaitis, mokinius konkursui parengęs nebe pirmą kartą – vydmantiškiai „Euroscola“ laimėjo dukart, kartą – Pranciškonų gimnazijos mokiniai.

Ir V. Adomaičio, ir R. Stonkuvienės pastebėjimu, vaikus dalyvauti konkurse motyvavo ne tik kelionė, bet ir tai, kad, įgijus tvirtų žinių apie Europos Sąjungą, pamačius, kaip vis dėlto vyksta šios sąjungos įstatymų kūrimo procesas, visa tai gali praversti tam tikrose gyvenimo situacijose, tarkim, dalyvaujant darbo ar stažuočių Europos Sąjungos institucijose konkursuose.

Strasbūre, kurį geografijos mokytojas V. Adomaitis pavadino taikios Europos simboliu, vydmantiškiai sužinojo, kodėl šis miestas, ėjęs iš rankų į rankas, yra pasirinktas Europos Parlamento būstine, kurioje, kaip tikri europarlamentarai, vaikai išbuvo nuo 8 iki 18 val. ir kaip tikri savo šaliai atstovaujantys politikai dirbo grupėse, arba komitetuose, ir su kitų šalių atstovais aptarė daugybę Europos Sąjungos šalims iškylančių problemų, pradedant migracijos politika ir baigiant „Brexit‘u“.

„Svarbiausia, mokiniai patyrė, kad vienų supratimas apie tam tikrą reiškinį ar problemą yra vienoks, kitų – kitoks. Tarkim, italams ir graikams migracijos, pabėgėlių problema yra labai skaudi tema, o mums atrodo, kad su pabėgėliais elgiamasi nežmoniškai. Jeigu kalbame apie atsinaujinančius išteklius – leisti ar neleisti Rusijai tiesti vamzdyną per Baltiją, Baltijos šalys reaguoja visiškai kitaip negu, pavyzdžiui, vokiečiai, kurie to visiškai nesieja su agresija. Tai, kad požiūriai nesutampa, – irgi yra pamoka, kad apie Europos Sąjungą negalima spręsti vien iš savo varpinės – mes turime tarpusavyje derintis, kad pasiektume bendrų tikslų“, – kalbėjo V. Adomaitis, kurio pastebėjimu, suaugusieji europarlamentarai labiau žiūri savo tiesos, o jaunimas vienas kitą labiau supranta, lengviau pakeičia nuomonę, nėra tokie pragmatiški.

„Jie – lankstesni ir didesni idealistai, dar nesugadinti tikrovės“, – įsitikinęs mokytojas.

Į Strasbūrą Vydmantų gimnazijos mokiniai važiavo kartu su Raseinių J. Žemaičio gimnazijos komanda. Šalių delegacijų jaunimas labai šiltai sutiko mūsų prisistatymą, per kurį vydmantiškiai pašmaikštaudami iškėlė ambiciją laimėti Euroviziją...

Kad ir lydimi sėkmės, kitais metais Vydmantų gimnazijos mokiniai negalės dalyvauti „Euroscola“ konkurse – jo taisyklės tokios, kad mokykla-laimėtoja turi daryti 2 metų pertrauką. Taip konkurso rengėjai siekia, kad Europos Parlamento darbą pažintų kuo daugiau skirtingo amžiaus mokinių.

---

Kiekvienos Europos Sąjungos (ES) šalies moksleiviai turi galimybę dalyvauti „Euroscola“ programoje, kuri suteikia galimybę aplankyti Europos Prlamento (EP) būstinę Strasbūre ir dalyvauti jaunimo debatuose ir balsavime ES klausimais, modeliuojant realaus EP darbą.

Programos tikslas yra supažindinti jaunimą su EP darbu, skatinti domėjimąsi ES vykstančiais procesais ir pateikti gilesnį Europos, kaip visumos, vaizdą. Debatai vyksta anglų ir prancūzų kalbomis, o juose dalyvauja per 500 moksleivių iš ES valstybių narių ir kandidačių. „Euroscola“ programoje dalyvauja 16–18 metų moksleiviai.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas